Zapytanie - catering

 

PP 231.13.2023/Ż                                                                 Pomarzanowice, 28.11.2023

 

ZAPYTANIE OFERTOWE

- catering –

Zapytanie ofertowe dotyczące zamówienia o wartości poniżej 130 tys. złotych netto, do którego nie stosuje się przepisów ustawy z dnia 11 września 2019 roku Prawo zamówień publicznych  (tekst jedn. Dz. U. z 2023 poz 1605, 1720).

Przedszkole „Niezapominajka” w Pomarzanowicach prosi o złożenie oferty cenowej na wymienione poniżej usługi, zgodnie z opisem zamówienia.

„Świadczenie usług cateringowych dla Przedszkola „Niezapominajka” w Pomarzanowicach”

W związku z zamiarem zakupu w ramach  trybie art. 2 punkt 1 ust. 1 ustawy z dnia 11  września 2019 r. – Prawo zamówień publicznych (tekst jednolity Dz.U. z 2023r. poz. 1605, 1720 z późniejszymi zmianami z normą zał.nr.1 do zapytania)

 w okresie od 02.01.2024 do 31.08.2024

Termin realizacji dostaw 5 x w tygodniu, od poniedziałku do piątku:  w godz. 13.00 – 13:30

Miejsce dostaw:   Przedszkole „Niezapominajka” w Pomarzanowicach

Pomarzanowice 7a , 62-010 Pobiedziska

Termin i sposób płatności: comiesięcznie przelewem 14 dni od dnia dostarczenia faktury VAT.

  1. Termin składania pisemnych ofert do dnia 12.12.2023 r. do godz. 10.00 na adres siedziby, w zamkniętej kopercie.
  2. W przypadku dodatkowych pytań proszę o kontakt telefoniczny nr 61 8153 423
  3. Osobą uprawnioną do kontaktów jest: Beata Molenda- Sierzchuła – dyrektor
  4. Przedmiot zamówienia: Codzienne przygotowywania i dostarczania posiłków dla dzieci z Przedszkola w liczbie maksymalnie 70 zestawów - dziennie 5 razy w tygodniu, od poniedziałku do piątku, oprócz dni świątecznych oraz miesiąca lipca (z uwzględnieniem alergii dzieci) na podstawie frekwencji z 2023 roku – około 5700 obiadów.
  5. Kryterium wyboru jest: 100 % cena.
  6. Szczegóły zapytania w załączniku nr.1 - specyfikacja

W przypadku zainteresowania prosimy o złożenie oferty wg. poniższego wzoru – załącznik  nr 2.

W załączniku nr 3 wzór umowy.

      Z poważaniem.

                                                                                        Dyrektor Przedszkola „Niezapominajka”

  w Pomarzanowicach

 

Zał. 1 Specyfikacja

SPECYFIKACJA do zapytania ofertowego PP 231.13.2023/Ż

„Świadczenie usług cateringowych dla Przedszkola „Niezapominajka” w Pomarzanowicach na okres od 02.01.2024 do 31.08.2024

TRYB UDZIELENIA ZAPYTANIA OFERTOWEGO:

W związku z zapytaniem ofertowym dotyczącym zamówienia o wartości poniżej 130 tys. złotych netto, do którego nie stosuje się przepisów ustawy z dnia 11 września 2019 roku Prawo zamówień publicznych (tekst jedn. Dz. U. z 2023 poz 1605, 1720) Przedszkole „Niezapominajka”                                w Pomarzanowicach poszukuje dostawców obiadów dwudaniowych.

OPIS PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA:

  1. Przewidywana liczba osób objętych świadczeniem usług cateringowych wynosi maksymalnie 70 osób (porcji) - około 5700 obiadów (liczba wydanych obiadów w tym samym okresie w roku 2023).
  2. Przedmiotem zamówienia jest przygotowanie i dostarczanie posiłków dla dzieci z Przedszkola „Niezapominajka” w Pomarzanowicach.
  3. Termin realizacji:

Od dnia 02.01.2024 roku do dnia 31.08.2024 roku w dni robocze, tj. od poniedziałku do piątku, z wyłączeniem okresu przerw świątecznych, dni ustawowo lub dodatkowo wolnych od zajęć oraz miesiąca lipca.

4. Warunki dotyczące jakości i ilości przygotowywanych posiłków:

a) Obiad musi spełniać następujące warunki ilościowe:

  • zupa: gramatura nie mniej niż 250 ml i kaloryczność nie mniej niż 200kcal,
  • drugie danie: gramatura nie mniej niż 400 gram i kaloryczność nie mniej
    niż 500 kcal
  • kompot lub sok owocowy: gramatura nie mniej niż 200ml na jedno dziecko
  1. Zamawiający zastrzega, że posiłki muszą spełniać następujące warunki jakościowe:
  • jadłospis powinien być urozmaicony; rodzaj potrawy nie może powtarzać się w tym samym tygodniu;
  • w tygodniu powinien być dostarczany co najmniej 4 razy obiad z drugim daniem mięsnym lub rybnym wraz z surówką;
  • potrawy powinny być lekkostrawne, przygotowywane z surowców wysokiej jakości, świeżych, naturalnych, mało przetworzonych, z ograniczoną ilością substancji dodatkowych – konserwujących, zagęszczających, barwiących lub sztucznie aromatyzowanych;
  • w jadłospisie powinny przeważać potrawy gotowane, pieczone i duszone, okazjonalnie smażone;
  • do przygotowywania posiłków zalecane jest: stosowanie tłuszczów roślinnych, dużej ilości warzyw i owoców, w tym także nasion roślin strączkowych, różnego rodzaju kasz, umiarkowane stosowanie jaj, cukru i soli;.

Warunki dotyczące transportu posiłków: Wykonawca dostarcza posiłki własnym transportem (samochód spełniający wymogi sanitarno-techniczne do przewozu żywności). Transport posiłków powinien odbywać się w termosach termoizolacyjnych zapewniających właściwą ochronę i temperaturę oraz jakość przewożonych potraw środkami transportu przystosowanymi do przewozu żywności. Na Wykonawcy będzie spoczywał obowiązek odbierania termosów oraz ich mycia i wyparzania.

Zamawiający zastrzega sobie możliwość zwiększenia lub zmniejszenia ilości dostarczanych obiadów w trakcie trwania roku szkolnego. W przypadku zmniejszenia liczby żywionych osób, zamawiający zastrzega sobie prawo niewykorzystania łącznej wartości zamówienia podanej w § 3 ust. 1 umowy do pełnej wysokości, zamówienia mniejszej liczby posiłków, a Wykonawca nie będzie z tego tytułu dochodził żadnych roszczeń.

Wypłata należności wynikającej z zatwierdzonej przez Zamawiającego faktury częściowej, co miesięcznej nastąpi w terminie do 14 dni od dnia jej zatwierdzenia przez Zamawiającego, na konto Wykonawcy wskazane na fakturze. Termin zapłaty stanowi dzień dokonania polecenia przelewu bankowego.

Wykonawca zobowiązany jest do przygotowania i dostarczenia dziesięciodniowego jadłospisu na 4 dni przed pierwszym dniem dostawy i każdym następnym dziesięciodniowym okresem żywienia, w celu akceptacji przez Dyrektora danej placówki.

Zamawiający w terminie do dwóch dni naniesie ewentualne poprawki, które Wykonawca zobowiązany jest uwzględnić.

Osoba wyznaczona przez Dyrektora danej placówki będzie przekazywała informację o przewidywanej liczbie obiadów telefonicznie w dniu dostawy do godziny 9:30.

W wyjątkowej sytuacji związanej ze zmianą organizacji dnia pracy przedszkola, dostawa obiadu odbędzie się o innej godzinie – po wcześniejszym uzgodnieniu z Wykonawcą.

Posiłki będą zamawiane przez osobę wyznaczoną przez dyrektora danej placówki.

Wykonawca zobowiązany jest do przechowywania z każdego dnia próbek żywnościowych zgodnie z obwiązującymi przepisami prawa.

Dystrybucją posiłków zajmować się będą pracownicy Zamawiającego.

Posiłki muszą być dostarczone w dni powszednie (od poniedziałku do piątku): w godzinach wskazanych w opisach części zamówienia.

Zamawiający zastrzega sobie prawo do okresowej kontroli w zakresie zgodności dostarczonych posiłków z wymogami Zamawiającego pod względem wagowym i podtrzymania odpowiedniej temperatury dostarczanych posiłków II danie – temp. 65°C (+/-3°C).

W ramach zamówienia Wykonawca jest zobowiązany do świadczenia usług cateringowych wyłącznie przy użyciu produktów spełniających normy jakości produktów spożywczych, przestrzegania przepisów prawnych w zakresie przechowywania i przygotowywania artykułów spożywczych (Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach  oraz ustawa z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia Dz. U. z 2023 poz. 1448 z póź. zm.) a ponadto: do przestrzegania norm na składniki pokarmowe i produkty spożywcze określone przez Instytut Żywienia i Żywności świadczenia usługi zgodnie z normami HACCP i zaleceniami SANEPID - a przy planowaniu posiłków należy uwzględniać zalecaną wartość energetyczną oraz uwzględniać normy produktów każdej z grup.

OPIS WARUNKÓW  UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ OPIS SPOSOBU DOKONYWANIA OCENY  SPEŁNIANIA TYCH WARUNKÓW

  1. O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się wykonawcy, którzy spełniają warunki dotyczące:
    • posiadania uprawnień do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania tj. posiada aktualne zezwolenia Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej stwierdzające spełnienie wymagań higieniczno-zdrowotnych do żywienia zbiorowego oraz możliwości prowadzenia Cateringu.
    • posiadania wiedzy i doświadczenia: tj. wykonanie przez Wykonawcę z należytą starannością w okresie ostatnich 3 lat  przed dniem wszczęcia postępowania, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy w tym okresie co najmniej 2 usług polegających na przygotowywaniu i dowozu gorących posiłków, których okres obowiązywania był nie krótszy niż 10 miesięcy, i w ramach którego przygotował i dostarczył nie mniej niż 3.000 posiłków.
    • dysponowania odpowiednim potencjałem technicznym oraz osobami zdolnymi do wykonania zamówienia – oświadczenie wykonawcy.
  1. Oceny spełnienia warunków udziału w postępowaniu przez Wykonawcę, zamawiający dokona biorąc pod uwagę złożone dokumenty.

WYKAZ OŚWIADCZEŃ LUB DOKUMENTÓW, JAKIE MAJĄ DOSTARCZYĆ WYKONAWCY W CELU POTWIERDZENIA WARUNKÓW UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU.

    1. Zamawiający żąda następujących dokumentów:
    • Dokumenty potwierdzające posiadanie odpowiednich uprawnień do wykonywania określonej działalności lub czynności;
    • Wykaz wykonanych, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych również wykonywanych, głównych usług, w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu wyznaczonego na składanie ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy – w tym okresie, wraz z podaniem ich wartości, przedmiotu, dat wykonania i podmiotów, na rzecz których usługi zostały wykonane, oraz załączeniem dowodów, czy zostały wykonane lub są wykonywane należycie.

OPIS SPOSOBU PRZYGOTOWANIA OFERT

    • Ofertę należy złożyć w formie pisemnej.
    • Oferta powinna być napisana czytelnie, strony oferty powinny być trwale połączone w sposób uniemożliwiający ich zdekompletowanie.
    • Wykonawca ponosi wszelkie koszty związane z przygotowaniem i złożeniem oferty.
    • Oferta musi być sporządzona w języku polskim, mieć formę pisemną i format nie większy niż A4. Arkusze o większych formatach należy złożyć do formatu A4.
    • W przypadku nieprawidłowego zaadresowania lub zamknięcia koperty, Zamawiający nie bierze odpowiedzialności za złe skierowanie przesyłki i jej przedterminowe otwarcie. Oferta taka nie weźmie udziału w postępowaniu.
    • Oferta powinna być umieszczona w nieprzejrzystej,  zamkniętej kopercie, na kopercie należy umieścić bezwzględnie pieczęć firmy ponadto koperta powinna być zaadresowana do  zamawiającego i z napisem zawierającym tytuł postępowania: „Świadczenie usług cateringowych dla Przedszkola „Niezapominajka” w Pomarzanowicach
  1. Wykonawca ma prawo, przed upływem terminu do składania ofert, zmienić lub wycofać ofertę.
  2. Koszty związane z przygotowaniem i złożeniem oferty ponosi Wykonawca.

MIEJSCE I TERMIN SKŁADANIA OFERT.

  1. Ofertę należy złożyć w terminie do dnia 12.12.2023 r. do godz. 10:00 w Sekretariacie Przedszkola, Pomarzanowice 7a, 62-010 Pobiedziska.
  2. Oferty złożone po terminie zostaną zwrócone bez otwierania.
  3. Otwarcie ofert nastąpi w dniu 12.12.2023r.  w Gabinecie Dyrektora o godzinie 12:00

 

 

 

                                                                                                             Z poważaniem.

                                                                                        Dyrektor Przedszkola „Niezapominajka”

  w Pomarzanowicach

  1. Zapytanie ofertowe
  2. Wzór umowy 
  3. Oferta do wypełnienia

 

 

 

 

 

 

 

 

Rejestr zmian

Data wprowadzenia dokumentu do BIP: 28 listopada 2023 13:37
Dokument wprowadzony do BIP przez: Beata Molenda-Sierzchuła
Ilość wyświetleń: 146
28 listopada 2023 14:06 (Beata Molenda-Sierzchuła) - Zmiana treści zakładki.
28 listopada 2023 14:05 (Beata Molenda-Sierzchuła) - Zmiana treści zakładki.
28 listopada 2023 13:37 (Beata Molenda-Sierzchuła) - Dodanie nowej zakładki.