Ponowne zapytanie

PP.231.10.2025/Ż

 

ZAPYTANIE OFERTOWE

 

na dostawę produktów mleczarskich na rok 2026 do Przedszkola:
„Niezapominajka” w Pomarzanowicach

 

02.12.2025 r.

 

Zapraszamy do złożenia oferty na dostawę produktów mleczarskich na potrzeby Przedszkola: „Niezapominajka” w Pomarzanowicach.

Zapytanie ofertowe dotyczące zamówienia o wartości poniżej 130 tys. złotych netto, do którego nie stosuje się przepisów ustawy z dnia 11 września 2019 roku Prawo zamówień publicznych (tekst jedn. Dz. U. z 2024 r. poz. 1320, z 2025 r. poz. 620, 769, 794, 1165, 1173, 1235). Przedszkole prosi o złożenie oferty cenowej na niżej wymienione artykuły wymienione poniżej:

Zamawiający:

Przedszkole „Niezapominajka” w Pomarzanowicach

Pomarzanowice 7a,

62-010 Pobiedziska

Tel.: 61 8 153 423

 

1.                  Przedmiot zamówienia - dostawa produktów mleczarskich do Przedszkola „Niezapominajka” w Pomarzanowicach. (szczegółowy zakres przedmiotu zamówienia zawierają załączniki nr 1, który należy wypełnić).

2.                  Wymagany termin realizacji zamówienia: 2 stycznia 2026 r.-  31 grudnia 2026 r.

3.                  O udzielanie zamówienia ubiegać się mogą wykonawcy spełniający warunki:

●                   posiadają uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli ustawy nakładają obowiązek posiadania takich uprawnień;

●                    posiadają niezbędną wiedzę i doświadczenie oraz potencjał techniczny, a także dysponują osobami zdolnymi do wykonania zamówienia;

●                   znajdują się w sytuacji ekonomicznej i finansowej zapewniającej wykonanie zamówienia;

●                   nie podlegają wykluczeniu z postępowania o udzielenie zamówienia;

(Należy uzupełnić oświadczenie zawarte w załączniku nr 2)

4. Żywność będąca przedmiotem zamówienia musi odpowiadać warunkom jakościowym zgodnym z obowiązującymi atestami, Polskimi Normami, prawem żywnościowym oraz z obowiązującymi zasadami GMP/GHP, GAP i systemu HACCP lub Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem żywności zgodnym z ISO 22000:2005 oraz ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu

oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.

Dostarczane artykuły żywnościowe muszą spełniać wymagania określone w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tj. Dz.U. 2023 poz. 1448, z 2025 poz. 1424), wytyczne Rozporządzenia Komisji (UE) Nr 1129/2011 z dnia 11 listopada 2011 roku – zmieniające załącznik II do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 poprzez ustanowienie unijnego wykazu dodatków do żywności oraz wytyczne Rozporządzenia Komisji (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

5. Produkty mleczarskie muszą być składowane i transportowane w sposób zapewniający utrzymanie ich właściwej jakości handlowej.

-dostarczana żywność musi być oznakowana widocznym, czytelnym i nieusuwalnym kodem identyfikacyjnym oraz terminem przydatności, umożliwiającym identyfikacje artykułu spożywczego z danej partii produkcyjnej, nadanym przez producenta i umożliwiające ich identyfikowalność, zgodne z obowiązującymi w tym zakresie przepisami prawa żywnościowego.

-w przypadku otrzymania żywności o niewłaściwej jakości zdrowotnej czy handlowej lub niezgodnej z zamówieniem Zamawiający ma prawo odmówić przyjęcia towaru lub żądać jego wymiany jeżeli Zamawiający zgłosi to osobiście lub telefonicznie w dniu dostawy. Wykonawca zobowiązuje się niezwłocznie (w przeciągu maksymalnie jednego roboczego dnia) przyjąć zwrot lub wymienić towar.

Decyzje o wymianie lub zwrocie asortymentu podejmuje Zamawiający, Wykonawca podpisuje odbiór żywności nie spełniającej wymagań.

-wykonawca zobowiązuje się przekazywać żywność bezpośrednio osobie upoważnionej do odbioru i kontroli ilościowej i jakościowej. Nie dopuszcza się pozostawiania żywności przez Wykonawcę osobom nieupoważnionym. Odbiór ilościowo-jakościowy dostarczonej żywności, będzie potwierdzany przez upoważnionego pracownika Zamawiającego. Nie dopuszcza się przyjęcia towaru bez ważnego dowodu dostawy, tj. ilości dostarczonego towaru (szt. lub kg), cen jednostkowych i wartości.

-wykonawca zobowiązuje się do udostępnienia przy dostawie wszystkich niezbędnych informacji w celu dokonania oceny ilościowo- jakościowej odbieranej żywności.

-podane w formularzu ofertowym i opisie przedmiotu zamówienia ilości stanowią szacunkowe zapotrzebowanie, jakie Zamawiający przewiduje zakupić. Z tytułu niezrealizowania wskazanych w formularzu ofertowym i opisie przedmiotu zamówienia ilości Wykonawcy nie będą przysługiwały roszczenia przeciw Zamawiającemu. Szczegółowa ilość zamawianych artykułów będzie określana każdorazowo jednostkowymi zamówieniami.

-wykonawca dostarczać będzie żywność do Zamawiającego środkiem transportu spełniającym warunki zgodne z zasadami GMP/GHP

-dysponenci i kierowcy Wykonawcy winni posiadać aktualne świadectwa zdrowia, decyzje sanitarne na środki transportu oraz czystą odzież ochronną.

-sposób dostawy oraz dostarczana żywność musi być zgodna z wszystkimi wymaganiami prawa Żywnościowego.

6.  Nie przewiduje się udzielania zaliczek na poczet wykonania zamówienia

7. Szczegółowe warunki realizacji zadania:

●                   z możliwością dowożenia dwa razy w tygodniu  (od poniedziałku do piątku) od godziny 7:30 do godziny 14:30.

●                   dostawa żywności następować będzie na podstawie zamówień składanych Wykonawcy przez Zamawiającego telefonicznie, osobiście lub email . W zamówieniu Zamawiający przekaże rodzaj i ilość zamawianej żywności jaka ma być dostarczona. W szczególnych przypadkach, wynikających z potrzeby Zamawiającego, Wykonawca winien przyjąć doraźne zamówienie w trybie pilnej realizacji, tj. dzień wcześniej.

●                   Przydatność artykułów zamawianych muszą posiadać co najmniej 2 tygodniowy okres zdatności do spożycia.

●                   Dowóz samochodem do 2,5t

●                   Produkty muszą spełniać wszystkie wymogi podane w załączniku 1 w Punkcie.
Opis produktu - nazwa, wymagania jakościowe”

8. Wykonawca zobowiązany jest wystawiać Faktury Vat na przelew z min. 14dniowym okresem zapłaty.

9. Wykonawca udziela zamawiającemu gwarancji jakości zdrowotnej i trwałości dostarczonej żywności do daty minimalnej trwałości lub terminu przydatności do spożycia określonych na czytelnych etykietach.

10. Dostawca poniesie wszelkie koszty związane z przygotowaniem i złożeniem oferty.

11. Kryterium wyboru oferty stanowić będzie cena oferty – 100%.

12. Okres związania ofertą wynosi 30 dni od daty złożenia oferty.

13. Oferta wraz z załącznikami winna być napisana w języku polskim, trwałą i czytelną techniką, wypełniona i parafowana w całości oraz podpisana przez osobę upoważnioną do reprezentowania firmy.

14. Wykonawca złoży ofertę w zaklejonej kopercie skierowanej na adres Zamawiającego wraz z oznaczeniem „Oferta na dostawę produktów mleczarskich” oraz pieczątką firmy.

15. Termin składania ofert upływa dnia 16.12.2025 r. o godz. 12:00 w siedzibie Przedszkola „Niezapominajka” w Pomarzanowicach

16.  Otwarcie ofert nastąpi w dniu 16.12.2025 r. o godz. 12:30, w siedzibie Przedszkola „Niezapominajka” w Pomarzanowicach

17. Zamawiający udzieli zamówienia Wykonawcy, którego oferta odpowiada zasadom określonym w niniejszym zapytaniu oraz zostanie uznana za najkorzystniejszą.

18.  Zamawiający powiadomi o wyniku postępowania telefonicznie. W zawiadomieniu wysłanym do Wykonawcy, którego oferta została wybrana Zamawiający określi termin i miejsce zawarcia umowy, której wzór stanowi załącznik nr 3.

 

  1. Specyfikacja 
  2. Oświadczenie 
  3. Wzór umowy 

Rejestr zmian

Data wprowadzenia dokumentu do BIP: 02 grudnia 2025 13:04
Dokument wprowadzony do BIP przez: Beata Molenda-Sierzchuła
Ilość wyświetleń: 10
02 grudnia 2025 13:05 (Beata Molenda-Sierzchuła) - Zmiana treści zakładki.
02 grudnia 2025 13:04 (Beata Molenda-Sierzchuła) - Zmiana treści zakładki.
02 grudnia 2025 13:04 (Beata Molenda-Sierzchuła) - Dodanie nowej zakładki.