Oferty inwestycyjne

ZAPYTANIE OFERTOWE

Zapytanie ofertowe 1/2018 

Zał. 1 Specyfikacja

SPECYFIKACJA Zapytania ofertowego

Przedszkole w Pomarzanowicach, Pomarzanowice 7a , 62-010 Pobiedziska,

TRYB UDZIELENIA ZAPYTANIA OFERTOWEGO:

W związku z zamiarem zakupu w trybie art. 4 ust. 8 ustawy z dnia 29  stycznia 2004r. – Prawo zamówień publicznych (tekst jednolity Dz.U. z 2013r. poz. 907, 984, 1047, 1473 oraz z 2014r. poz. 423,811 i 915 z póź. zm.) Publiczne Przedszkole w Pomarzanowicach poszukuje dostawców obiadów dwudaniowych.

OPIS PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA:

  1. Przewidywana liczba osób objętych świadczeniem usług cateringowych wynosi ok. 60 osób (porcji).
  2. Przedmiotem zamówienia jest przygotowanie i dostarczanie posiłków dla dzieci z Przedszkola w Pomarzanowicach.
  3. Termin realizacji:

Od dnia 2.01.2018 roku do dnia 31 grudnia 2018 roku w dni robocze, tj. od poniedziałku do piątku, z wyłączeniem okresu przerw świątecznych, dni ustawowo lub dodatkowo wolnych od zajęć w przedszkolu oraz miesiąca lipca.

4. Warunki dotyczące jakości i ilości przygotowywanych posiłków:

a) Obiad musi spełniać następujące warunki ilościowe:

  • zupa: gramatura nie mniej niż 250 ml i kaloryczność nie mniej niż 200 kcal,
  • drugie danie: gramatura nie mniej niż 500 gram i kaloryczność nie mniej
    niż 700 kcal
  • kompot lub sok owocowy: gramatura nie mniej niż 150 ml na jedno dziecko.
  1. Zamawiający zastrzega, że posiłki muszą spełniać następujące warunki jakościowe:
  • jadłospis powinien być urozmaicony; rodzaj potrawy nie może powtarzać się w tym samym tygodniu;
  • w tygodniu powinien być dostarczany co najmniej 4 razy obiad z drugim daniem mięsnym lub rybnym wraz z surówką;
  • potrawy powinny być lekkostrawne, przygotowywane z surowców wysokiej jakości, świeżych, naturalnych, mało przetworzonych, z ograniczoną ilością substancji dodatkowych – konserwujących, zagęszczających, barwiących lub sztucznie aromatyzowanych;
  • w jadłospisie powinny przeważać potrawy gotowane, pieczone i duszone, okazjonalnie smażone;
  • do przygotowywania posiłków zalecane jest: stosowanie tłuszczów roślinnych, dużej ilości warzyw i owoców, w tym także nasion roślin strączkowych, różnego rodzaju kasz, umiarkowane stosowanie jaj, cukru i soli;
  • zupy powinny być sporządzane na wywarze warzywno - mięsnym.
    1. Warunki dotyczące transportu posiłków: Wykonawca dostarcza posiłki własnym transportem (samochód spełniający wymogi sanitarno-techniczne do przewozu żywności). Transport posiłków powinien odbywać się w termosach termoizolacyjnych zapewniających właściwą ochronę i temperaturę oraz jakość przewożonych potraw środkami transportu przystosowanymi do przewozu żywności. Na Wykonawcy będzie spoczywał obowiązek odbierania termosów oraz ich mycia i wyparzania.
    2. Zamawiający zastrzega sobie możliwość zwiększenia lub zmniejszenia ilości dostarczanych obiadów w trakcie trwania roku szkolnego. W przypadku zmniejszenia liczby żywionych osób, zamawiający zastrzega sobie prawo niewykorzystania łącznej wartości zamówienia podanej w § 3 ust. 1 umowy do pełnej wysokości, zamówienia mniejszej liczby posiłków, a Wykonawca nie będzie z tego tytułu dochodził żadnych roszczeń.
    3. Wypłata należności wynikającej z zatwierdzonej przez Zamawiającego faktury częściowej nastąpi w terminie do 14 dni od dnia jej zatwierdzenia przez Zamawiającego, na konto Wykonawcy wskazane na fakturze. Termin zapłaty stanowi dzień dokonania polecenia przelewu bankowego.
    4. Wykonawca zobowiązany jest do przygotowania i dostarczenia dziesięciodniowego jadłospisu na 4 dni przed pierwszym dniem dostawy i każdym następnym dziesięciodniowym okresem żywienia, w celu akceptacji przez Dyrektora danej placówki.
    5. Zamawiający w terminie do dwóch dni naniesie ewentualne poprawki, które Wykonawca zobowiązany jest uwzględnić.
    6. Osoba wyznaczona przez Dyrektora danej placówki będzie przekazywała informację o przewidywanej liczbie obiadów telefonicznie w dniu dostawy do godziny 9:30.
    7. W wyjątkowej sytuacji związanej ze zmianą organizacji dnia pracy przedszkola, dostawa obiadu odbędzie się o innej godzinie – po wcześniejszym uzgodnieniu z Wykonawcą.
    8. Posiłki będą zamawiane przez osobę wyznaczoną przez dyrektora danej placówki.
    9. Wykonawca zobowiązany jest do przechowywania z każdego dnia próbek żywnościowych zgodnie z obwiązującymi przepisami prawa.
    10. Dystrybucją posiłków zajmować się będą pracownicy Zamawiającego.
    11. Posiłki muszą być dostarczone w dni powszednie (od poniedziałku do piątku): w godzinach wskazanych w opisach części zamówienia.
    12. Zamawiający zastrzega sobie prawo do okresowej kontroli w zakresie zgodności dostarczonych posiłków z wymogami Zamawiającego pod względem wagowym i podtrzymania odpowiedniej temperatury dostarczanych posiłków:

- zupy - temperatura 75 °C (+/-3°C) - II danie – tem. 65°C (+/-3°C).

  1. W ramach zamówienia Wykonawca jest zobowiązany do:
  1. świadczenia usług cateringowych wyłącznie przy użyciu produktów spełniających normy jakości produktów spożywczych, przestrzegania przepisów prawnych w zakresie przechowywania i przygotowywania artykułów spożywczych (Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach  oraz ustawa z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia Dz. U. nr 171 poz. 1125 ze zm.) a ponadto:
  2. do przestrzegania norm na składniki pokarmowe i produkty spożywcze określone przez Instytut Żywienia i Żywności
  3. świadczenia usługi zgodnie z normami HACCP i zaleceniami SANEPID-u.
  4. przy planowaniu posiłków należy uwzględniać zalecaną wartość  energetyczną oraz uwzględniać normy produktów każdej z grup.
  1. OPIS WARUNKÓW  UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ OPIS SPOSOBU DOKONYWANIA OCENY  SPEŁNIANIA TYCH WARUNKÓW
  1. O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się wykonawcy, którzy spełniają warunki dotyczące:
    1. posiadania uprawnień do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania tj. posiada aktualne zezwolenia Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej stwierdzające spełnienie wymagań higieniczno-zdrowotnych do żywienia zbiorowego oraz możliwości prowadzenia Cateringu.
    2. posiadania wiedzy i doświadczenia: tj. wykonanie przez Wykonawcę z należytą starannością
      w okresie ostatnich 3 lat  przed dniem wszczęcia postępowania, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy w tym okresie co najmniej 2 usług polegających na przygotowywaniu i dowozu gorących posiłków, których okres obowiązywania był nie krótszy niż 10 miesięcy, i w ramach którego przygotował i dostarczył nie mniej niż 4.000 posiłków.
    3. dysponowania odpowiednim potencjałem technicznym oraz osobami zdolnymi do wykonania zamówienia – oświadczenie wykonawcy.
  2. Oceny spełnienia warunków udziału w postępowaniu przez Wykonawcę, zamawiający dokona biorąc pod uwagę złożone dokumenty.
  1. WYKAZ OŚWIADCZEŃ LUB DOKUMENTÓW, JAKIE MAJĄ DOSTARCZYĆ WYKONAWCY W CELU POTWIERDZENIA WARUNKÓW UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU.
    1. Zamawiający żąda następujących dokumentów:
      1. Dokumenty potwierdzające posiadanie odpowiednich uprawnień do wykonywania określonej działalności lub czynności;
    2. Wykaz wykonanych, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych również wykonywanych, głównych usług, w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu wyznaczonego na składanie ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy – w tym okresie, wraz z podaniem ich wartości, przedmiotu, dat wykonania i podmiotów, na rzecz których usługi zostały wykonane, oraz załączeniem dowodów, czy zostały wykonane lub są wykonywane należycie.
  1. OPIS SPOSOBU PRZYGOTOWANIA OFERT:
    1. Ofertę należy złożyć w formie pisemnej.
    2. Oferta powinna być napisana czytelnie, strony oferty powinny być trwale połączone w sposób uniemożliwiający ich zdekompletowanie.
    3. Wykonawca ponosi wszelkie koszty związane z przygotowaniem i złożeniem oferty.
    4. Oferta musi być sporządzona w języku polskim, mieć formę pisemną i format nie większy niż A4. Arkusze o większych formatach należy złożyć do formatu A4.
    5. W przypadku nieprawidłowego zaadresowania lub zamknięcia koperty, Zamawiający nie bierze odpowiedzialności za złe skierowanie przesyłki i jej przedterminowe otwarcie. Oferta taka nie weźmie udziału w postępowaniu.
    6. Oferta powinna być umieszczona w nieprzejrzystej,  zamkniętej kopercie, na kopercie należy umieścić bezwzględnie pieczęć firmy ponadto koperta powinna być zaadresowana do  zamawiającego i z napisem zawierającym tytuł postępowania:

„Świadczenie usług cateringowych dla Przedszkola w Pomarzanowicach

  1. Wykonawca ma prawo, przed upływem terminu do składania ofert, zmienić lub wycofać ofertę.
  2. Koszty związane z przygotowaniem i złożeniem oferty ponosi Wykonawca.
  1. MIEJSCE I TERMIN SKŁADANIA OFERT.
  1. Ofertę należy złożyć w terminie do dnia 31.12.2017 r. do godz. 10:00 w Sekretariacie Przedszkola, Pomarzanowice 7a, 62-010 Pobiedziska.
  2. Oferty złożone po terminie zostaną zwrócone bez otwierania.
  3. Otwarcie ofert nastąpi w dniu 31.12.2017 r. o godz. 10.15 w Gabinecie Dyrektora (przy Sekretariacie).
  4. Otwarcie ofert jest jawne.

 

                                                                                            Z poważaniem.

                                                                                 Dyrektor Przedszkola w Pomarzanowicach


Rejestr zmian

Data wprowadzenia dokumentu do BIP: 21 sierpnia 2018 12:27
Dokument wprowadzony do BIP przez: Beata Molenda-Sierzchuła
Ilość wyświetleń: 355
21 sierpnia 2018 12:58 (Beata Molenda-Sierzchuła) - Zmiana danych dokumentu. (Dokument opublikowany)
21 sierpnia 2018 12:58 (Beata Molenda-Sierzchuła) - Zmiana danych dokumentu. (Dokument opublikowany)
21 sierpnia 2018 12:58 (Beata Molenda-Sierzchuła) - Zmiana danych dokumentu. (Dokument opublikowany)